Ke-Ka vs TuUL porin linja-autoaseman keilahallissa 60 luvun alussa

Vähän menneitä kaivellen 

Kun kolme kauppamiestä, Arvo Lehtonen, Erkki Lipsanen ja Voitto Pohjola yhdistettynä kahdella pankinjohtajalla eli Erkki Ketolalla ja Eino Juuselalla istuivat porilaisen ravintola Elon kabinetissa helmikuun 12. vuonna 1953, tehtiin porilaista keilailuhistoriaa. Perustettiin kaikille avoin, työpaikoista riippumaton keilaseura, joka Erkki Ketolan tokaisusta "Miltähän keilakaverit kuulostais?" sai nykyisen nimensä.

Ja alusta lähtien on toimittu nimen mukaisesti, keilailua ja kaveruutta jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan hyvin suosittuna seurana, olihan perustamisvuoden yhdentoista innostuneen jälkeen jäsenenä suurimmillaan jopa 60 Keilakaveria.

Ensimmäisen kevään aikana harjoiteltiin, katseltiin ja otettiin oppia jo vähän kokeneemmista pallon pyörittäjistä Rosenlewin 2-rataisessa Katariinankadun kellarissa. Ja ensimmäisen kevään huipputapahtuma oli, kun KeKalainen keilaaja saavutti prikkituloksen C-luokassa. Ja siitä se sitten vaan lähti. Taito karttui ja tulostaso nousi pikkuhiljaa.

Ja kun uusi halli valmistui loppiaiseksi 1956 linja-autoaseman alakertaan, saatiin lisääntyneen harjoittelun ja kilpailukokemuksen myötä Ke-Kan ensimmäiset liiton suurmestarit eli Pohjola ja Lehtonen.

Perustamisesta lähtien on KeKalaisilla ollut kova halu seuraotteluihin ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Ensimmäinen seuraotteluvastustaja oli Tampereen Pyrintö ja ensimmäinen ottelu, johon lähdettiin pikajunalla klo 08.02 Porin asemalta, pelattiin Tampereella 20.11. 1954. Historian kirjat kertovat, että "Kunnialla selvittiin sekä matkasta että ottelusta."

Aluksi pelattiin kaksi kertaa vuodessa kahdeksanmiehisin joukkuein, mutta viimeaikoina lähinnä tamperelaisten keilaajien hiljaa ikääntyessä on riittänyt ottelu vuorovuosina Porissa ja Tampereella kuusimiehisin joukkuein.      Ja otteluissa pelattavan kiertopalkintolautasen säilytykseen tarkoitetusta pahvilaatikosta on tullut keilailuhistoriallisesti arvokas, sillä siihen on kirjattu viimeisten kymmenien vuosien aikana tehdyt ottelujen sääntömuutokset. Yleisesti epäilläänkin, että palkinto kiertää ikuisesti niin kauan kuin seuraottelut jatkuvat.

Turun Riennon kanssa pelattiin ensimmäinen seuraottelu 3.11.1956, mutta kolme vuotta kestettyään ne päättyivät KeKalaisten saatua ottelukosketuksen Turun Urheiluliittoon, jonka keilailujaoston kanssa onkin sitten vuosien kuluessa ratkottu paremmuutta täl puol ja toispuol jokke ja jopa ulkomaillakin ihan Ruotsia, Ahvenanmaata ja Raumaa myöten. Ensimmäinen ottelu oli 10.11.1957 Turussa ja isännät voittivat ottelun peräti 238 pisteellä.

Vuonna 1966 pelattiin ensimmäinen CD-ottelu ja pienen tauon jälkeen niitä jatkettiin vuodesta-73 alkaen sitten säännöllisesti AB-otteluiden tapaan.

Tilastojen mukaan pelatuissa 116 seuraottelussa ( tieto 8.9.2014 ) ovat turkulaiset olleet jonkin verran etevämpiä pallon pyörityksessä, sillä heidän AB-joukkueellaan on 75 voittoa Ke-Kalaisten 39 vastaan. Kahden ottelun tuloksista ei ole tietoa, lienevät pöytäkirjat kadonneet banketeissa nautittujen urheilujuomien jälkihuuruissa.

Tuomaripeliäkin on harrastettu, Ke-Kan Risto Maunola diskattiin v.1967. Risto joutui sairaalaan kesken pelin.

Joukkueittensa parhaina on seurojen nykyisistä jäsenistä vuosien kuluessa palkittu turkulaisista Martti Artukka 11 ja Jukka Luoto 10 kertaa. Porilaisista vastaavasti  Martti K. Hämäläinen 9 ja Jukka Räty, Pekka Saarivirta sekä Ilmo Heinonen 6 kertaa.

CD-joukkueet ovat kohdanneet toisensa 81 kertaa ollen turkulaisilla 51 voittoa porilaisten tyytyessä 30:een. Ja kaikista otteluista ovat pöytäkirjat tallella, mikä erityisesti merkille pantakoon. Porilaisista eniten ykkössijoja on saavuttanut Ilkka Forsell, peräti 12 ja turkulaisista  Erkki Kase 8 kertaa.

Helsingin Kehrä oli ensimmäinen porilaisen seuran vastustaja pääkaupungista, mutta ottelukosketus loppui kahdeksan pelin jälkeen Kehrän laajan seuraotteluohjelman vuoksi.

Porin Tunareita, puuvillatehtaan keilaajia vastaan aloitettiin erikoiset "massaottelut" 1.12.1959 ja niitä pelattiin aina 80-luvulle saakka useasti lähes koko jäsenistön suuruisin joukkuein.

Myös porilaisen mahtiseuran, Porin Kellistäjien kanssa on seuraotteluja käyty välillä jopa parin tusinan keilaajan kokoisin joukkuein 11.12. 1971 alkaen. Ensimmäisen ottelun voitti PoKe ja aika useasti myöskin sen jälkeenkin.

Seuraotteluvastustajina ovat vuosien saatossa olleet myös Euran GS, Ränni-Remmi, ja Rauman Priki, joidenka kanssa ottelukosketus on valitettavasti vuosien kuluessa päättynyt, kuten on käynyt myös PoKen ja Tunarienkin kanssa pelatuille seuraotteluille.

Myös keilailun järjestötoiminnassa ovat monet KeKalaiset olleet mukana sekä Porin että valtakunnan tasolla aina liittojen johtotehtäviä myöten ja erittäin aktiivisina puuhamiehinä mukana niin linja-autoaseman kuin Porin nykyisenkin keilahallin toteuttamisessa, minkä toiminnan hedelmistä olemme saaneet nauttia jo yli 60 vuotta ja toivon mukaan nautimme entistä suuremmin joukoin tästä eteenkin päin.

Ilman vastuuta tilastoista ja muustakin: MKH